Barnehagene skal reflektere det religiøse mangfoldet i barnegruppa

I dag, 25.3.15, har Dagsrevyen en sak om barnehager som unnlater å berøre det kristne påskebudskapet i forbindelse med høytiden. I den forbindelse har de intervjuet meg. Redd for å forkynne

Det er kjent at barnehagene jobber lite med fagområdet etikk, religion og filosofi. Barnehagelærere Dagsrevyen har intervjuet forteller at en av grunnene til at de dropper påskebudskapet er at de er redde for å forkynne. Det kan se ut som at fokuset på forkynnelse er sterkere når det gjelder kristendom enn andre religioner. En grunn til det kan være at mange voksne har sin kunnskap om kristendom fra kirkenes trosopplæring, mens de har kunnskap om andre religioner gjennom studier og faglitteratur.

Dessverre er det ikke bare arbeidet med kristne høytider og tradisjoner som droppes. Barn med tilknytning til andre religioner opplever i mange tilfeller ikke å møte elementer fra sin religion i barnehagen. Hva er grunnen til at fagkunnskap om religioner og livssyn i så liten grad tas i bruk blant personalet?

En konsekvens er at barna ikke blir kjent med religioner slik de kommer til uttrykk i lokalsamfunnet. Noen barn opplever aldri at hjemmets religion kommer til uttrykk i barnehagen, og går glipp av en viktig anledning til å lære ord og begreper som gjør det mulig å tematisere sine opplevelser i samtale. Noen barn får ingen kunnskap om sine venners bakgrunn og fortolkningsunivers.

For å jobbe likeverdig og godt med høytidsmarkering må barnehagelæreren ha grundig fagkunnskap om de forskjellige religionene. Høytidsmarkering må planlegges i god tid, slik at det er rom for å orientere foreldre og gjøre nødvendige justeringer.

Gjennom å sammenholde arbeidsmetodene som brukes i arbeidet med de forskjellige religionene i forkant, kan personalet forsikre seg om at det de planlegger faktisk innebærer å reflektere og respektere mangfold, uten å oppfordre til tro på en enkelt religion (forkynne).

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s